Frågor och svar

Här har vi på X-change svarat på vanliga frågor som vi får av våra kunder.

Varför ska man använda kontanter istället för kredit- och betalkortkort utomlands?
Att betala med kontanter är nästan alltid billigare än att betala med kort. Innan man betalar med kort eller gör uttag med kort på destinationen bör man kontrollera sin banks gällande avgifter. Vid betalning med kort tillkommer oftast en administrativ avgift (vanligen ca 1,65% på beloppet). Vid uttag tillkommer oftast en avgift om ca 30-45 kr/uttag. Det är inte ovanligt att butiksinnehavaren i utlandet även lägger på 5-10% i avgift när man betalar med kort.

Vad ska jag tänka på för att undvika kortbedrägerier?
Var alltid försiktig när du använder ditt kort utomlands. Lämna aldrig ifrån dig kortet utom synhåll på en restaurang eller liknande eftersom det finns risk för bedrägeri.

Om jag behöver skicka pengar till ett annat land hur gör jag?
X-change är agent för Western Union och kan därmed skicka pengar på bara några minuter världen över mellan Western Unions över 202 000 agenter i 200 länder. För att skicka pengar behöver du bara besöka någon av våra butiker.

Tar X-change ut några avgifter för sina tjänster?
X-change tar ingen avgift när du köper valuta. Sparar du dessutom kvittot så växlar du tillbaka avgiftsfritt. Om du skickar pengar med Western Union via X-change är avgiften reglerad av Western Union.

Hur ser jag skillnad mellan en falsk och en riktig euro- eller dollarsedel?
På en äkta eurosedel:
- syns ett vattenmärke, en säkerhetstråd och en genomsiktsbild. Samtliga är synliga från både fram- och baksida
- syns en skiftande bild i hologrammet på framsidan

På en äkta dollarsedel:
- finns en säkerhetstråd i sedeln (gäller sedlar tryckta 1990 och senare)
- ska siffrorna och texten "The United States of America" kunna kännas när du drar med fingret över dem
- ska den gröna stämpeln med texten "The Department of the Treasury" lämna kvar lite färg när du vänder den mot ett vitt papper och skrapar på den

Om jag misstänker att jag fått en förfalskad/infärgad sedel - vad gör jag?
Om du misstänker att du tagit emot en falsk sedel ska du vända dig till närmsta polisstation för att göra en polisanmälan. Försök komma ihåg hur eller var du fått sedeln.
En infärgad sedel kan komma tyda på att den varit med vid ett brott. Granska alltid sedlar du får och undvik att ta emot färgade sedlar. Har du redan tagit emot en sådan av misstag ska du ta med den till din bank.

Kursräknaren

Jag vill
Valuta
Belopp
Datum
Datepicker
0 EUR säljs för
0 SEK
0 SEK ger dig
0 EUR
... contentblock